Board index » Just Basses




Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: Trouble with '78 4001
 Post Posted: Fri Mar 31, 2006 12:04 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 2:00 pm
Posts: 39
Location: Swan River Manitoba, Canada
Hi Guys

I working on a 4001 ('78) and I can't figure out why I have no sound in the Standard jack? both pick-ups have juice, but nothing at the jack? any ideas?

RJ



Top 
 Profile  
 
 Post subject: Re: Trouble with '78 4001
 Post Posted: Fri Mar 31, 2006 12:31 am 
Offline

Joined: Wed Aug 10, 2005 1:00 pm
Posts: 1693
Location: Colorado
a bad jack ... a short in the ric-o-sound ... I have seen several ric-o-sound setups go bad ... I quite often rewire it for 2 mono outputs ... I find that more useful ... and more stable ...

_________________
www.3dentourage.com/425


Top 
 Profile  
 
 Post subject: Re: Trouble with '78 4001
 Post Posted: Fri Mar 31, 2006 4:35 am 
Offline

Joined: Mon Jan 23, 2006 2:00 pm
Posts: 738
Location: southeastern wisconsin
Indeed, it could easily be a bad jack, especially on a bass that old. Also, it could just be a broken solder joint on the jack, or even somewhere further down the path of wiring. If it doesn't turn out to be the jack, you might have to trace it and find the broken link.
And Ric5 is right, it's not unusual at all to find one that's been altered for some reason.


Top 
 Profile  
 
 Post subject: Re: Trouble with '78 4001
 Post Posted: Fri Mar 31, 2006 5:08 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Sep 22, 2005 1:00 pm
Posts: 1527
Location: S.W. Michigan
With the jacks having switching capabilities it could just be one needing to be bent back into position with needlenose pliars. A quick look to figure how they work would show if one is not making contact.


Top 
 Profile  
 
 Post subject: Re: Trouble with '78 4001
 Post Posted: Fri Mar 31, 2006 12:07 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 2:00 pm
Posts: 39
Location: Swan River Manitoba, Canada
Hi Guys, Yeah it looks like it's the Jack alright.

I tried giving it a little bend, but It was okay until a let my finger off, I think one of the "layers" as just wore out, If I sit with it. It works just fine, both jacks stereo etc.

Bass is a little "beat-up" but Man what a vibe, great bass!

Would look good sitting with my 330,360-12 and 620.

One thing It has had the bridge replaced with a bad-ass bridge, I actualy like this better than the original bridge, as I tend to pay Bass like a guitar player and mute a lot.

Might buy this one, If the price is right?

Cheers
RJ



Top 
 Profile  
 
 Post subject: Re: Trouble with '78 4001
 Post Posted: Mon Apr 03, 2006 9:46 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 2:00 pm
Posts: 39
Location: Swan River Manitoba, Canada
well I bought it!

Old 4001 Rocks out pretty good looks nice sitting in the Studio with the others!

I see a trend here!

RJ


Top 
 Profile  
 
 Post subject: Re: Trouble with '78 4001
 Post Posted: Mon Apr 03, 2006 10:37 am 
Offline

Joined: Mon Mar 27, 2006 2:00 pm
Posts: 53
Location: Seattle, Washington
How much did you have to pay for it?


Top 
 Profile  
 
 Post subject: Re: Trouble with '78 4001
 Post Posted: Mon Apr 03, 2006 10:39 am 
Offline

Joined: Mon Mar 27, 2006 2:00 pm
Posts: 53
Location: Seattle, Washington
It would sure be nice if we could post pictures on this forum.


Top 
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

Board index » Just Basses


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 7 guests

 
 

 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Register    Login    Forum    Search    FAQ
X